روز طبیعت

همانطور که اشاره کردیم، در میان بسیاری از مردم باور بر این است که واژه سیزده بدر به معنای در کردن نحسی سیزده است. اما با نگاهی به لغت نامههای معتبر فارسی متوجه میشویم که واژه «در» به عنوان مخفف دره و دشت استفاده میشود. البته یکی دیگر از معانی واژه «در»، طرف و سوی نیز هست.
در نهایت، میتوان نتیجه گرفت که واژه سیزده بدر به معنای بیرون رفتن و در دامان طبیعت سر کردن در روز سیزده است.
شیوه برگزاری جشن سیزده بدر در ایران باستان
سیزده فروردین به نوعی آغاز نیمسال دو زراعی است و مردمان ایرانی برای نیایش ایزد بارانآور و نویدبخش سال نیک به کشتزارها و مزارع خود میرفتند و در زمینهای سرسبز و انبوه از گل و گیاهان صحرایی به شادی و ترانهسرایی میپرداختند. همچنین در این روز سبزههای صحرایی را جمعآوری کرده و از پختن آش و خوراکیهای ویژه غافل نمیشدند.
بخشی دیگر از آیینهای سیزده بدر هم به باورهایی مربوط میشود که به نوعی با تقدیر و سرنوشت در ارتباط هستند. برای مثال میتوان به فالگیری، گره زدن سبزه، بختگشایی و نمونههای دیگر اشاره کرد.
بازیهای گروهی، جمعآوری گیاهان صحرایی، بادبادکبازی، سوارکاری، نمایشهای شاد و آببازی بخشی از مراسم سیزده بدر در ایران باستان بودهاند که ریشه در باورها و فرهنگ اساطیری دارند.
جالب است بدانید که سیزده فروردین، روز رسمی طلب باران، برای همه سرزمینهای ایران بوده است و به خوردن غذا در دشت و صحرا به صورت همگانی نیز در اوستا اشاره شده است.
در گذشته ایرانیان باستان در روز سیزده فروردین که بعدها روز طبیعت نام گرفت، به جشن و نشاط میپرداختند و با این کار نحسی را از خود و خانوادهشان دور میکردند و برای شروع سال جدید آماده میشدند.
بازیهای رایج در سیزده بدر: در این روز اغلب افراد بعد از صرف یک غذای خوشمزه و استراحت در طبیعت، به بازی کردن مشغول میشوند. چراکه این روز آخرین روز تعطیل در ایام نوروز است و باید از لحظه به لحظه آن استفاده کرد. هر شهر بازی مخصوص به خودش را دارد، اما از جمله بازیهای شناخته شده و مناسب برای سیزده بدر میتوان به بازی وسطی، هفت سنگ و زوو اشاره کرد. چراکه این بازیها به صورت دستهجمعی انجام میشوند و پرتحرک هستند.
بازی کردن در روز طبیعت آن هم به صورت جمعی باعث ایجاد شادی و نشاط میشود که بخش مهمی از برنامههای این روز به حساب میآید.
نکته: مراقب باشیم ،به طبیعت آسیب نزنیم.